Kehon Hyvinvointikeskus

- kokonaisvaltaiseen kehon hyvinvointiin -

Osteopatia

osteopatiaOlen erikoistumassa osteopatiaan, ja käytän kursseilla opittuja tekniikoita hierontojen lomassa. Pyrin aina parhaaseen lopputulokseen, ja valitsen tekniikan tilanteen mukaan.

Teen nykyään osteopaattisia hoitoja myös eläimille ja varsinkin hevosille.

Kysy rohkeasti lisää, niin katsotaan josko osteopatian tekniikoista olisi apua ongelmaasi.

Mitä osteopatia on?

Hoidossa ei vain rauhoiteta oiretta vaan jäljitetään vaivan todellinen syy. Jos kärsit hiirikädestä, osteopaatti voi löytää vaivan jumittuneesta rintarangastasi. Selkäkipuinen saattaa tarvita lannerangan hoitoa. Kolarissa ollut voi tarvita lihasten rentoutusta ja esimerkiksi hermoston rauhoittamista. Jokainen hoito räätälöidään juuri sinun tarpeisiisi. Osteopaatti hallitsee useita menetelmiä, joista hän valitsee ja soveltaa tehokkaimman hoidon. Hoidossa ollaan joko päivä- tai alusvaatteissa. Osteopaatilta voit saada mukaan myös kotihoito-ohjeet.

Osteopatia perustuu ajatukseen kehon omasta parantavasta voimasta eli niin kutsutusta itseohjautumisen periaatteesta. Opin mukaan jokaisen keho tavoittelee terveyttä ja hakeutuu häiriön jälkeen takaisin tasapainoon.

Osteopaatti auttaa kehoa vapautumaan rajoitteista. Parhaimmillaan kehon kaikki osat ovat tasapainossa: luusto on oikeassa asennossa, verenkierto, aineenvaihdunta ja hermoradat toimivat esteettä. Osteopaatti selvittää kyselemällä ja käsin tutkimalla kehon tilanteen. Sen jälkeen hän suunnittelee ja antaa hoidon. Kun vaivan syy poistuu, keho ryhtyy hoitamaan itse itseään. Mielikin rauhoittuu, kun keho pääsee tasapainoon.

Osteopaatit sanovat: ”Korjaa se ja jätä se rauhaan.”

-- Montako hoitokertaa tarvitset?
Akuutit kiputilat lievittyvät yleensä jo ensikäynnillä, mutta vaivan parantamiseksi osteopaatit suosittelevat useampia hoitokertoja. Pitkäaikaissairaudet vaativat lähes aina hoitosarjan. Jos työ tai harrastus rasittaa jatkuvasti kehoasi, sinun kannattaa käydä osteopatiassa säännöllisesti.

-- Mihin osteopatia auttaa?
Osteopatia sopii kaikille. Osteopaatit hoitavat monenlaisista vaivoista kärsiviä ihmisiä. Toimistoväki tulee osteopaatille usein selkä,- ja niska-ja hartiakipujen vuoksi. Niiden syynä ovat muun muassa asentovirheet.

Osteopaatit hoitavat hermoston toimintahäiriöitä, kuten puutuneita ja tunnottomia käsiä sekä huimausta. Myös migreeni, päänsärky ja purentavirheet ovat osteopaateille tuttuja.

Myös nykyihmisiä vaivaavat ongelmat kuten unettomuus, masennus ja stressi ovat monelle syitä hakeutua osteopaatin vastaanotolle. Urheilijat tulevat vastaanotolle yleensä rasitusvammojen ja lajikohtaisten vaivojen vuoksi. Räätälöity hoito nopeuttaa paranemista ja auttaa kehon palautumisessa.

Osa osteopaateista hoitaa myös lapsia ja lapsiasiakkaiden määrä onkin kasvussa. Tavallisimpia käynnin syitä ovat kasvukivut, ylivilkkaus ja purentavaivat. Vauvat ja pienet lapset saavat osteopatiasta apua muun muassa vatsavaivoihin ja korvatulehduskierteeseen. Vaivojen lievittyessä lapsen itkuinen kärttyisyys vähenee ja nukkuminenkin helpottuu.

Osteopatia on osa itsestään huolehtivan ihmisen terveyden perushuoltoa. Säännöllinen hoito edistää terveyttä ja ehkäisee vaivojen syntymistä. Entistä useampi käykin osteopaatilla ilman varsinaista vaivaa tai kipua.

-- Kehon rakenne ja toiminta ovat toisistaan riippuvaisia
Kehon osat ovat pienimmästä solusta suurimpaan luuhun jatkuvassa dynaamisessa ja rytmisessä liikkeessä. Kehon jokainen elin tuottaa liikettä omassa rytmissään samalla kun tekee työtään. Nämä liikkeet ja niiden yhteyden osteopaatti tuntee käsillään.

Andrew Still kuvaa kehon toimivan koneen lailla. Kehossa on toisistaan riippuvia osia, jotka toimiessaan täydellisesti ovat oikeassa asennossa. Esimerkiksi syvään hengittäminen voi olla vaikeaa, jos kylkiluut, pallea tai selkärangan osat eivät toimi kunnolla. Hengitysvaikeuksista taas voi seurata astmaa tai hengitysteiden tulehduksia.

-- Keho on yksi kokonaisuus
Kehon eri järjestelmät ovat sidoksissa toisiinsa. Verenkierto pumppaa verta kaikkiin kudoksiin ja elimiin. Hermojärjestelmä yhdistää kaikki kehon toiminnot. Kolmas järjestelmä muodostuu kudoksista jotka muodostavat sidekalvon. Sidekalvo on kudosten ympärillä oleva yhtenäinen suojakalvo, joka yhdistää kehon osat eri puolilta toisiinsa. Se ympäröi jokaista lihasta, elintä, hermoa ja verisuonta.

Kaikki nämä järjestelmät ovat riippuvaisia toisistaan. Häiriö yhdessä järjestelmässä voi aiheuttaa oireita toisessa. Osteopatiassa keho nähdään kokonaisuutena, minkä vuoksi osteopaatin antama hoito saattaa keskittyä eri paikkaan kuin missä kipu tai vaiva tuntuu.

-- Keholla on itseparannuskyky
Keho pyrkii säilyttämään tasapainon eri toiminnoissaan. Esimerkiksi verenpaine, verensokeri ja syke hakeutuvat luontaisesti normaaleihin raja-arvoihin. Jos kudokseen tulee vaurio tai ihoon haava, lääkäri voi auttaa paranemista puhdistamalla ja ompelemalla haavan. Varsinainen paraneminen tapahtuu kuitenkin kehon omien prosessien avulla.

Kehossa on kaikki tarvittava terveyden ylläpitämiseen ja parantumiseen. Toisinaan kehon toiminnoissa oleva häiriö tai epätasapaino voi kuitenkin hidastaa parantumista. Osteopaattinen hoito vahvistaa kehon itseparannuskykyä.

Osteopatia on lääketiedettä täydentävä hoitomuoto, joka perustuu tieteeseen, anatomiaan, fysiologiaan ja biomekaniikkaan. Hoitomuodolla pyritään saamaan vaikutus/parannus hermoviestintään, verenkiertoon, nestekiertoon ja jännitteisiin.
Eli vaikutusta saadaan aikaan rakenteisiin, ryhtiin, hengitykseen, verenkiertoon, neurologiaan (ääreis-, keskus- ja anatomien hermosto), metaboliaan (neste-, verivirtaus, selkäydinneste ja lymfa) sekä emootioihin.

"That science which consists of such exact, exhaustive, and verifiable knowledge of the structure and function of the human mechanism, anatomical, physiological and psychological, including the chemistry and physics of its known elements, as has made discoverable certain organic laws and remedial resources, within the body itself, by which nature under the scientific treatment peculiar to osteopathic practice, apart from all ordinary methods of extraneous, artificial, or medicinal stimulation, and in harmonious accord with its own mechanical principles, molecular activities, and metabolic processes, may recover from displacements, disorganizations, derangements, and consequent disease, and regained its normal equilibrium of form and function in health and strength."
– A.T. Still, osteopatian kehittäjä.

Suomen Osteopatialiiton sivut: http://osteopaattiliitto.fi